Auto

Dlaczego do wymiany ukraińskich praw w Polsce wymagają «Rezerw+», mimo że w polskim prawie tego nie ma?

27.09.2026 18:18 · Марія Письменна · 265 wyświetleń

Obrazek do artykułu

Badamy, dlaczego do wymiany ukraińskich praw jazdy w Polsce wymagany jest dokument «Rezerw+», mimo że nie jest to zapisane w polskim prawodawstwie. W artykule omawiamy przyczyny i podstawy prawne tego wymogu, a także możliwe opcje dla ukraińskich kierowców.

W skrócie Wymóg «Rezerw+» do wymiany ukraińskich praw w Polsce pochodzi z rozporządzenia Rady Ministrów Ukrainy, a nie z polskiego prawodawstwa, które nie przewiduje jego obecności.

Krótka odpowiedź

W polskim prawie z dnia 05.01.2011 o kierujących pojazdami (Dz.U. 2025 poz. 1226) nie ma żadnej wzmianki o „Rezerwie+”. Art. 14 wymaga, aby dane z dokumentu potwierdził organ państwa, które go wydało. Dla ukraińskich praw jest to serwisowy centrum MSW, a nie konsul.

Wymóg okazania „Rezerwy+” pochodzi z rozporządzenia Rady Ministrów Ukrainy nr 981 z dnia 29.07.2026. Zgodnie z nim, w czasie stanu wojennego mężczyźni w wieku 18–60 lat mogą uzyskać usługę konsularną tylko przy posiadaniu ważnego elektronicznego dokumentu wojskowo-księgowego (e-WOD).

Wyjątek: jeśli masz ochronę czasową (ochrona czasowa) / PESEL UKR, do prywatnych podróży wymiana praw często nie jest potrzebna — przewiduje to artykuł 3(1) Rozporządzenia (UE) 2022/1280.

Uzyskaj wstępną ocenę swojej sytuacji BEZPŁATNIE
https://www.lawyer-catalog.com.ua/free-consultation

Uzyskaj BEZPŁATNIE odpowiedź na swoje pytanie w komentarzach pod tym postem. POTRZEBUJESZ PILNEJ POMOCY? DZWOŃ LUB PISZ NA MESSENGERY:
+48 732 205 307 (Polska)
+380 63 869 40 78 (Viber, Telegram, WhatsApp)

To nie jest indywidualna porada prawna.
Zespół adwokata Olega Mołczanowa we współpracy z kolegami w Polsce.

Główne

  • Polski urząd sprawdza, czy twoje prawa są autentyczne. Konsulat Ukrainy sprawdza, czy masz prawo do usługi konsularnej.
  • To dwie różne kontrole według różnych przepisów. Ale w praktyce odbywają się jedna po drugiej, dlatego wydaje się, że „Rezerwa+” wymaga polskie prawo.
  • Jeśli mężczyzna w wieku 18–60 lat nie pokaże ważnego e-WOD w „Rezerwie+”, Konsulat nie wyśle potwierdzenia. Bez potwierdzenia urząd wstrzymuje wymianę lub odmawia na podstawie art. 14 ust. 2e.
  • Kobiety, mężczyźni poza wiekiem 18–60 i ci, którym wymiana teraz nie jest potrzebna, stają przed tym wymogiem tylko wtedy, gdy dokumenty do potwierdzenia zostały skierowane właśnie przez Konsulat.

Szczegółowo o tym, kiedy ukraińskie prawa po wymianie stają się nieważne i czy trzeba je zmieniać przy posiadaniu PESEL UKR, — w tym artykule: https://www.lawyer-catalog.com.ua/post/мвс-попередило-що-українські-права-після-обміну-недійсні-що-це-значить-якщо-ви-в-польщі-чи-німечч

Co przewiduje polskie prawo

Art. 14 ust. 1. Osoba z ważnym krajowym prawem jazdy wydanym za granicą może złożyć wniosek i uzyskać polskie prawo jazdy. W tym celu należy uiścić opłatę i złożyć zagraniczny dokument.

Jeśli zagraniczne prawo jazdy nie odpowiada wzorowi Konwencji Wiedeńskiej z 1968 roku, dodatkowo należy zdać egzamin teoretyczny i złożyć uwierzytelnione tłumaczenie. Zwykłe ukraińskie plastikowe prawa zazwyczaj nie podlegają temu wymogowi. Ale to nie znosi kontroli, czy dokument rzeczywiście został wydany.

Art. 14 ust. 1a. Można wymienić nawet przeterminowane prawa, ale tylko po tym, jak organ, który je wydał, potwierdzi dane, i po złożeniu dokumentów, które pozwalają na przedłużenie terminu.

Art. 14 ust. 2e. Jeśli państwo, które wydało prawa, nie potwierdzi danych lub z jego odpowiedzi wynika, że osobę pozbawiono prawa jazdy, polskie prawo jazdy nie jest wydawane.

Ten przepis jest już stosowany przez sądy. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie w sprawie II SA/Ol 638/25 (wyrok z dnia 04.12.2025) oddalił skargę na odmowę wymiany ukraińskich praw kategorii B, ponieważ danych nie udało się potwierdzić. W momencie publikacji wyrok jeszcze nie nabrał mocy prawnej.

W tych artykułach nie ma ani „Rezerwy+”, ani PESEL, ani ewidencji wojskowej. Prawo stawia tylko jedno pytanie: czy ukraiński organ potwierdził dane dokumentu.

Skąd bierze się wymóg „Rezerwy+”

Polski Wydział Komunikacji nie ma dostępu do rejestru MSW Ukrainy. Dlatego w praktyce wysyła zapytanie do Konsulatu Ukrainy lub prosi osobę o samodzielne przyniesienie potwierdzenia konsularnego.

Dla Konsulatu to już nie jest polska procedura wymiany praw, a usługa konsularna dla obywatela Ukrainy. Na nią mają zastosowanie ukraińskie przepisy.

W czasie stanu wojennego mężczyźni w wieku 18–60 lat dla większości usług konsularnych muszą pokazać dokument wojskowo-księgowy. Porządek weryfikacji zatwierdzono rozporządzeniem KMU nr 981 z dnia 29.07.2026. Elektroniczny dokument wojskowo-księgowy jest generowany w aplikacji „Rezerwa+”. Konsul sprawdza, czy dokument jest ważny i czy dane w nim są potwierdzone jako aktualne.

Jeśli e-WOD nie został pokazany, jest nieważny lub dane wymagają aktualizacji, usługa konsularna jest odmawiana.

Rozporządzenie przewiduje tylko kilka wyjątków:

  • wydanie dokumentu tożsamości na powrót do Ukrainy;
  • niektóre działania dotyczące dzieci, jeśli jedno z rodziców jest cudzoziemcem lub osobą bez obywatelstwa;
  • wnioski osób, które zostały zatrzymane lub pozbawione wolności za granicą.

Potwierdzenie praw dla polskiego urzędu nie należy do tych wyjątków. Dlatego Konsulat wymaga tego samego, co przy wydawaniu paszportu: ważny e-WOD w „Rezerwie+”.

Więc to ukraińska zasada dostępu do usług konsularnych, a nie polska zasada dotycząca prawa do prowadzenia pojazdu.

Kto i co naprawdę wymaga

KtoCo wymagaPodstawaCo będzie, jeśli nie dostarczysz
Wydział KomunikacjiPotwierdzenie, że prawa zostały wydane i nie zostały unieważnioneart. 14 polskiego prawaWymiana zostanie wstrzymana lub odmówiona na podstawie art. 14 ust. 2e
Konsulat UkrainyWażny e-WOD w „Rezerwie+” od mężczyzny w wieku 18–60 latrozporządzenie KMU nr 981Usługa konsularna nie zostanie udzielona
Polskie prawo„Rezerwa+” nie jest wymagana—Sam wniosek nie wpływa na prawo do prowadzenia pojazdu w Polsce

Pracownik urzędu może powiedzieć wprost: „Potrzebujemy Rezerwy+”. Ale prawnie urząd potrzebuje odpowiedzi ze strony ukraińskiej. „Rezerwa+” to warunek, bez którego Konsulat tej odpowiedzi nie udzieli.

Czy urząd przyjmie pismo z centrum serwisowego MSW zamiast odpowiedzi Konsulatu — to osobna kwestia. Dotyczy to innego sposobu uzyskania potwierdzenia, a nie samej przyczyny żądania.

Kiedy „Rezerwa+” do wymiany praw nie powinna być potrzebna

Prywatne podróże przy posiadaniu ochrony czasowej. Artykuł 3(1) Rozporządzenia (UE) 2022/1280 uznaje ważne ukraińskie prawa w UE, dopóki osoba ma ochronę czasową lub równoważną ochronę krajową. Artykuł 3(2) zwalnia z obowiązku posiadania tłumaczenia i międzynarodowego prawa jazdy.

Zgodnie z artykułem 1 decyzji 2026/1912, ochrona czasowa na poziomie UE obowiązuje do 4 marca 2028 roku; decyzja stosuje się od 5 marca 2027 roku. W polskich wyjaśnieniach do specjalnego prawa często podaje się datę 4 marca 2027 roku. To różne daty z różnych dokumentów, nie należy ich mylić.

Kobiety i mężczyźni poza wiekiem 18–60 lat. Rozporządzenie nr 981 dotyczy tylko mężczyzn w wieku 18–60 lat. Jeśli urząd wymaga „Rezerwy+” od kobiety z wyjaśnieniem „teraz dla wszystkich”, to nie odpowiada to treści rozporządzenia. W takim przypadku warto poprosić o pisemne żądanie urzędu z określeniem, co dokładnie jest potrzebne i na jakiej podstawie.

Praca jako kierowca. Taksówki, Bolt, przewozy najemne są regulowane osobno — art. 27e ustawy o transporcie drogowym. Tutaj polskie prawo jazdy mogą wymagać niezależnie od statusu UKR. Ale „Rezerwa+” znów będzie potrzebna tylko wtedy, gdy potwierdzenie będzie załatwiane przez Konsulat.

Znacznik w „Rezerwie+” z powodu nieaktualnych danych — to osobna kwestia ukraińskiego rejestru wojskowego. Ten artykuł jej nie rozważa. Nie warto aktualizować danych tylko po to, aby uzyskać usługę konsularną, nie wyjaśniając najpierw, jaki znacznik znajduje się w aplikacji i co on oznacza.

Co zrobić w ciągu 24–72 godzin

  1. Na piśmie ustalić, kto dokładnie wymaga „Rezerwy+”: urząd czy Konsulat.
  2. Określić swoją podstawę pobytu: UKR, NUE, karta pobytu, wiza. Od tego zależy, czy potrzebujesz wymiany praw teraz.
  3. Na piśmie zapytać w urzędzie, co dokładnie im jest potrzebne: wyciąg z „Rezerwy+” czy odpowiedź organu, który wydał prawa.
  4. Nie oddawać oryginału ukraińskich praw, dopóki nie będzie jasne, jak zostanie uzyskane potwierdzenie i kiedy zostanie wydany nowy dokument.
  5. Jeśli wymiana jest naprawdę potrzebna — rozważyć dwa sposoby osobno: przez Konsulat (z uwzględnieniem rozporządzenia nr 981) i bezpośrednie zapytanie do centrum serwisowego MSW.

Podczas oceny sytuacji uwzględnia się status pobytu, treść żądania urzędu i to, czy w ogóle warto teraz zmieniać prawa. Nikt nie gwarantuje wyniku rozpatrzenia w Konsulacie czy urzędzie.

 

Uzyskaj BEZPŁATNĄ odpowiedź na swoje pytanie w komentarzach pod tym postem. POTRZEBUJESZ PILNEJ POMOCY? DZWOŃ LUB PISZ NA MESSENGERY:
+48 732 205 307 (Polska)
+380 63 869 40 78 (Viber, Telegram, WhatsApp)

Zespół adwokata Olega Mołczanowa we współpracy z kolegami w Polsce. Jeśli sprawa jest już rozpatrywana w polskim urzędzie, dołącza do niej Natalia Kuźmina — adwokatka Ukrainy, prawniczka zagraniczna spoza Unii Europejskiej, Okręgowa Rada Adwokatów we Wrocławiu, numer wpisu WRO/PzB/1. Nie jest polskim adwokatem. W razie potrzeby — Anna Wychodcewa, magister prawa polskiego.

Data aktualności: 27.09.2026.

Źródła pierwotne: prawo polskie o kierujących pojazdami, art. 14 (Dz.U. 2025 poz. 1226); Rozporządzenie (UE) 2022/1280, artykuł 3; rozporządzenie KMU nr 981 z dnia 29.07.2026; wyrok II SA/Ol 638/25 z dnia 04.12.2025.

To nie jest indywidualna porada prawna.

Słowa kluczowe: wymiana ukraińskich praw Polska Rezerwa+, art. 14 o kierujących pojazdami, rozporządzenie KMU 981, konsulat potwierdzenie praw, PESEL UKR prawo jazdy, Natalia Kuźmina

 

Czytaj także

Ukraińskie prawo jazdy w Polsce w 2026 roku: ile można jeździć i jak to się ma do statusu pobytu?

Przekroczenie prędkości powyżej 50 km/h w Polsce: 1 500–2 500 zł + 13–15 punktów. Co to oznacza dla Ukraińca z UKR w 2026 roku?

Kierowca ciężarówki bez polskich praw po zakazie prowadzenia: czy można pracować na ukraińskich prawach lub przez firmę?

Zakup samochodu lub nieruchomości z Ukrainy: jak nowe europejskie zasady dotyczące gotówki wpływają na Ukraińców z tymczasową ochroną?

Komentarze

Na razie cicho. Jeśli masz doświadczenie ze swojej gminy — napisz, to cenniejsze niż ogólna teoria.

Zaloguj się, aby komentować.